Na Mariánskej hore v Levoči sa dnes popoludní začala pútnická slávnosť

01.07.2006 Levoča

Levoča 1. júla (TASR) - Úvodnou odpustovou sv. omšou sa dnes popoludní začala na Mariánskej hore v Levoči najväčšia pútnická slávnosť slovenských katolíckych...
Levoča 1. júla (TASR) - Úvodnou odpustovou sv. omšou sa dnes popoludní začala na Mariánskej hore v Levoči najväčšia pútnická slávnosť slovenských katolíckych veriacich.

Je venovaná sviatku Navštívenia Panny Márie (2.júla), ktorému je zasvätená tamojšia malá bazilika. Počas tohtoročnej púte si veriaci súčasne pripomenú 230. výročie založenie Spišskej diecézy.
Do Levoče smerovali dnes od rána stovky peších pútnikov. Najmä v popoludňajších hodinách prichádzali v procesiách s krížom a so spevom k Mariánskej hore. \"Levočská púť pre mňa veľa znamená. Je to posilnenie. Ťažko sa o tom hovorí, to treba precítiť. Neprekáža nám ani dážď, Panna Mária nás čaká, \" uviedla pre TASR Mária Javorská, jedna z bezmála 40-člennej procesie pútnikov zo Spišského Štiavnika v okrese Poprad na ceste pred Levočou iba pár kilometrov pred cieľom.
Pred piatou ráno odchádzali z domu pútnici z okresu Prešov, ktorí absolvovali peši takmer 50 kilometrov. Na hore sa chystali stráviť noc. \"Som tu už štvrtý rok. Veľa to pre mňa znamená. Prosím Pannu Máriu, aby sme boli hlavne zdraví, \" vyjadril pocity jeden z mladších pútnikov, ktorí si pod bazilikou v práve postavili stan.
Program púte bude pokračovať po celú noc a vyvrcholí v nedeľu dopoludnia o desiatej hodine slávnostnou odpustovou sv. omšou, ktorú bude celebrovať Ján Chryzostom kardinál Korec.
Odo dneška do nedeľného popoludnia je odklonená tranzitná doprava v úseku Spišský Štvrtok - Klčov. Motoristi - okrem účastníkov Levočskej púte - môžu využiť obchádzku cez Spišskú Novú Ves. Po obidva dni trvania púte mimoriadne premávajú vlaky na zrušenej regionálnej trati medzi Spišskou Novou Vsou a Levočou.
 

Vyberte región